Rondwandelingen

Stel, je bent in een van de Maasdorpen komen wonen. Je hebt al weleens een wandelingetje over de dijk gemaakt en mooie huizen gezien of een open stukje grond waar overduidelijk ooit iets moet hebben gestaan. Of je vraagt je af waarom er zomaar ergens een paadje loopt, of een water ligt. Die nieuwsgierigheid kunnen we bevredigen in de vooroorlogse dorpskern van Maren en in het dorp Lith. Voor de overige dorpen zoeken we nog naar enthousiastelingen die hun eigen dorp zó goed kennen dat ze er graag over vertellen tegen nieuwkomers en andere belangstellenden. Via de pagina Contact kunt u een wandeling aanvragen of zich aanmelden als gids.

Antoon Coolen wandelroute.

Deze historische wandelroute werd samengesteld door de Heemkundekring “Maasdorpen in de gemeente Lith” t.g.v. de 100e geboortedag van de schrijver Antoon Coolen. De lengte van de route is ongeveer 5 km.


Wandelen door oud Maren met Nol Steenbruggen
Nol Steenbruggen is voortdurend bezig om het oude Maren van voor de oorlog in kaart te brengen. Hij maakte een plattegrond van het dorp zoals hij het zich als jongetje van na de oorlog herinnerde en begon her en der rond te vragen naar herinneringen en oude foto’s. Inmiddels heeft hij op A4 formaat een boekje gemaakt, waarin foto’s en wetenswaardigheden over het dorp zijn samengebracht. Aan de hand van dit boekje (dat steeds wordt bijgewerkt als er weer nieuwe informatie is) leidt hij u rond door de oude dorpskern. Hij heeft humor, kan boeiend vertellen en weet meer van het oude Maren dan de gemiddelde historicus. Waarom? Omdat hij overal aanklopt en durft te vragen, en omdat hij bij de Marenaren een potje kan breken.
Nol wandelt op verzoek met groepjes van gemiddeld 5 tot 10 mensen. Hij spreekt met je af bij hotel Oud Maren. Nieuwkomers in de gemeente en andere belangstellenden kunnen rechtstreeks hun wandeling boeken. Nol is bereikbaar op 073-5226656
Begeleide rondwandelingen in Lith door Jan Smits en Johan de Nooy
Beide heren zijn bestuurslid van onze vereniging en zijn goed thuis is het dorp Lith. Jan Smit is er geboren en getogen en Johan de Nooy, die er in 1978 kwam wonen, heeft er zijn hart aan verpand. Soms zijn het de dorpspaden, dan weer de bezienswaardigheden die weten te boeien. Maar zeker ook de kennis die beide heren in huis hebben. Het resultaat van jarenlang verzamelen, rondvragen en aanvullen. Tijdens de wandeling krijgt u niet alleen de historie van Lith te horen maar ook aardige anekdotes over markante Lithenaren zoals de directeur van de zuivelfabriek, de smid van het dorp en andere ondernemers. Beroemd en berucht is bijvoorbeeld Willem Janssen van Janssen Boten. De vader van Jan Smits begon er ooit zijn carrière als vervoerder en hij kon er uren over vertellen, aldus zijn zoon.

De kosten van de rondwandeling zijn voor 1 t/m 10 personen: € 25,- en van 11 t/m 20 personen € 50,-.

Gemeentewandelingen ten behoeve van nieuwkomers zijn gratis.

De rondwandeling kunt u boeken via onze coördinator: Johan de Nooy, mailadres: j.de.nooy@kpnplanet.nl.

OPROEP
We zoeken nog enthousiaste mensen die eenzelfde rondwandeling door de andere dorpskernen zouden willen verzorgen. Iets voor u? Laat het ons weten!