Agenda

Lezing 25 maart 2024

Op maandag 25 maart 2024 verzorgt Sjaak van Dorst een lezing over:
De na-oorlogse landbouwgeschiedenis.
Sjaak van Dorst is geboren en getogen op een boerderij in Haren (gemeente Oss). Sjaak is de 8e uit een gezin van 10 kinderen. Hij overwoog om diergeneeskunde te gaan studeren, maar het werd geneeskunde in Groningen. Na 35 jaar als huisarts bij Ons Medisch Centrum in Oss gewerkt te hebben, is Sjaak na zijn pensionering in 2020 straatdokter geworden. Hij bekommert zich nu om mensen die buiten de boot vallen en dat past heel erg goed bij Sjaak. Hij stond en staat mede door zijn Brabants dialect kort bij de mensen.
Zijn hobby werd, mede door zijn agrarische afkomst, het sparen van agrarische gebruiksvoorwerpen en het vertellen over de ontwikkeling van de landbouw.
De lezing van Sjaak gaat over hoe het agrarisch leven sinds de Tweede Wereldoorlog is veranderd en hij neemt daarbij als voorbeeld de verhalen over zijn familie en zijn jeugd.
Sjaak laat zien hoe het gezin waarin hij opgroeide, functioneerde binnen het boerenbedrijf waar iedereen zijn taak had. Sjaak toont ook aan hoe het dorp Haren veranderde. Wat de invloed was van de rooms-katholieke kerk en de tradities en rituelen. Boeiend is ook het ontstaan van de mechanisatie en het verdwijnen van het trekpaard in de landbouw. 
Interessant is wat hij kan vertellen over de ontwikkeling van het boerenvak:
– Van melken met de hand tot de robot;
– Van maaien van het koren met de hand tot de maaidorser.

‘n Hooiblazer bij Baggermans naast het kasteel van Oijen.

De lezing begint om 20.00 uur in MFA De Snoeck, Marktplein 24 te Lith, de zaal is open vanaf 19.30 u. Iedereen is welkom, ook niet leden.

Voor uw agenda hieronder de data voor de komende lezingen in 2024:
22 april (Jan Kriek, directeur BHIC, over wat zij kunnen doen voor Heemkundekringen),
27 mei (Henk Hoefnagel, over de nieuwe wandelgids van Oijen en Teeffelen, de presentatie van deze wandelgids vindt plaats tijdens Open Monumentendagen),
30 september (filmavond door Leo Bongers en Leo de Blank),
28 oktober (Jos Cuijpers, over zijn boek over Lith) en
9 december (Wouter van Teeffelen, over de Scheurheuvel).
De excursie per bus vindt plaats op 20 mei 2024.
De Monumentendagen 2024 zijn op 14 en 15 september a.s.

Van Erfgoedlokaal “Haren ons dorp”

‘Samen Pres(en)teren we Meer’ in Haren

Haren (Oss) – ‘Erfgoedlokaal Haren ons dorp’ brengt
vanaf zondag 5 november in het Erfgoedlokaal aan
het Kerkplein 6 te Haren een nieuwe tentoonstelling
met als thema: ‘Samen Pres(en)teren we Meer’.

Het is vrijdag 12 september 2008, als Zr. Johanna Bogers, voormalig moeder overste van Klooster Bethlem te Haren, ‘Erfgoedlokaal Haren ons dorp’ officieel opent.
De aftrap begint met de éérste tentoonstelling: ‘Religieus Erfgoed’.
Dit jaar viert het Erfgoedlokaal het kristallen jubileum. Met ‘Samen Pres(en)teren we Meer’
behaalt men het 15-jarig bestaansrecht. In de afgelopen jaren is elke tentoonstelling tot stand gekomen dankzij de samenwerking van velen. Zij hebben hun bruikleenspullen ter beschikking gesteld en hebben zo bijgedragen aan het succes.

Met deze nieuwe (28e) tentoonstelling brengt het Erfgoedlokaal iets unieks. Namelijk de
alleréérste samenwerkingstentoonstelling van verschillende Heemkundekringen in de regio.
Een unieke kans om naast de presentatie van Erfgoedlokaal Haren ons dorp, ook de presentaties te zien van: Heemkundewerkgroep Vladerack (Geffen), Heemkundekring Berchs-Heem (Berghem), Heemkundekring Land van Ravenstein (Ravenstein), Heemkundekring Zeeland (Zeeland), Heemkundekring Megen, Haren en Macharen (Megen), Heemkundekring Maasdorpen Lith en Heemkundekring Nistelvorst (Nistelrode). Daarnaast zijn ook Stadsarchief Oss, Stichting De Werkende Mens (Oss), Historische Geografie Brabant; afdeling Noord-Oost, Stichting Archeologie Maasland (Oss) en Poëzie Podium Oss van de partij.
Wie door de tentoonstelling loopt, geniet van een regioreis ‘terug in de tijd’. Vertelt door de
verschillende deelnemende heemkundekringen en aanverwante verenigingen. Allen vertellen zij hun eigen verhaal over de geschiedenis van de streek waarin ze wonen, werken en leven. Foto’s aan de wand en filmbeelden in onze huiskamer, voorzien deze tentoonstelling van een extra dimensie. Met ‘Samen Pres(en)teren we Meer’ creëert het Erfgoedlokaal tevens een doorverwijzing naar de thuisbasis van elke deelnemende club.

‘Samen Pres(en)teren we Meer’ is geopend op zondag 5 november, 3 december, 7 januari 2024, 4 februari, 3 maart en 7 april.
Het Erfgoedlokaal is gehuisvest in de voormalige kloosterboerderij gelegen links naast het gebouwencomplex van Klooster Bethlehem aan het Kerkplein te Haren. Gele bewegwijzeringborden in het dorp wijzen de weg naar Klooster Bethlehem.
Openingstijden: elke éérste zondag van de maand van 11:00 – 15:00 uur. Bezoek in groepsverband buiten de gebruikelijke openingstijden uitsluitend op afspraak! Zie voor verdere informatie de website: www.harenonsdorp.nl
Entree: € 2,00 per persoon/ Vrienden van het Erfgoedlokaal en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.

Ook Heemkundekring Maasdorpen Lith neemt deel aan deze tentoonstelling.

‘LEVEND ERFGOED’ maakt Erfgoed Levendig!
Haren (Oss) – ‘Erfgoedlokaal Haren ons dorp’ brengt vanaf zondag 2 juli in het
Erfgoedlokaal aan het Kerkplein 6 te Haren een nieuwe tentoonstelling met als thema:
‘LEVEND ERFGOED’.
Alles wat we koesteren, wat we hebben meegekregen van onze ouders en voorouders en wat we doorgeven aan de volgende generaties, is Levend Erfgoed. Het zijn juist de verhalen die erbij horen, die de schakel vormen tussen heden, verleden en toekomst. Bij levend erfgoed moeten we denken aan begrafenis- en huwelijksrituelen, tradities, uitdrukkingen, ambachten, liedjes, muziek, oude kinderspelen, enz. Ook lokale recepten, die worden overgedragen van generatie op generatie, behoren net als streektaal (dialect) tot het immateriële Levend Erfgoed.
Het is cultuur van nu, toekomstgericht! Daar gaat het over in deze tentoonstelling.
Er komt van alles aan bod! Van de boerenbruiloft gaan we met historische auto’s op vakantie, met in onze bagage ambachtelijk gebonden boeken, oude foto’s en oude kleding en designs, gereproduceerd met ambachtelijke en moderne technieken. De oude foto’s herinneren ons aan het dorp Haren van de jaren ’50 en ’60 en het dagelijkse leven op de boerderij. Met oude huisdierrassen duiken we in de wereld van miniatuur en met de juiste zorg en ambachtelijke kunst, houden we herinneringen van het vroegere leven levendig.
Dat oude technieken zorgvuldig bewaard moeten blijven moge duidelijk zijn. Het biedt nieuwe mogelijkheden in hedendaagse ontwerpen en vormgeving in de architectuur. Houten blokken vormden ooit de basis en na ruim 75 jaar vormen blokken, anders vormgegeven, nog steeds, hét speelgoed voor jong en oud. Met een fotopresentatie nemen wij u mee, terug in de tijd. Je kijkt ernaar en praat erover; oude beelden komen weer tot leven.
Speciaal voor deze tentoonstelling is er een beeldpresentatie te zien van fotograaf
Daan Scholte. Het fotoboek van Daan Scholte deel 3 is tevens verkrijgbaar.
Haren 1940-1951: een compilatie van foto’s zoals deze te zien zijn in de fotopresentatie: ‘Levend Erfgoed. © Erfgoed Haren


‘LEVEND ERFGOED’ maakt Erfgoed Levendig is geopend op zondag 2 juli, 6 augustus, 3-9-10 september en 1 oktober.
Het Erfgoedlokaal is gehuisvest in de voormalige kloosterboerderij gelegen links naast het gebouwencomplex van Klooster
Bethlehem aan het Kerkplein te Haren. Gele bewegwijzeringborden in het dorp wijzen de weg naar Klooster Bethlehem.
Openingstijden: elke éérste zondag van de maand van 11:00 – 15:00 uur. Bezoek in groepsverband buiten de gebruikelijke openingstijden uitsluitend op afspraak! Zie voor verdere informatie de website: www.harenonsdorp.nl
Entree: € 2,00 per persoon / Vrienden van het Erfgoedlokaal en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.

Erfgoedlokaal Haren ons dorp’ is een stichting die zich met een groep enthousiaste vrijwilligers inzet voor het behoud van het cultureel historisch Erfgoed van Haren en haar directe omgeving. Naast het aanbieden van tentoonstellingen en educatieve
vormgeving houdt het Erfgoedlokaal zich ook bezig met Heemkunde. De eigen collectie bestaat uit een groot aantal
gebruiksvoorwerpen, foto’s en historisch archiefmateriaal. Het Erfgoedlokaal levert met zijn activiteiten een belangrijke
bijdrage aan de leefbaarheid van het dorp Haren en haar directe omgeving.
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
J. Arts
Groote Woordstraat 5,
5368 AH – Haren (Noord Brabant)
T: 0412 – 462592 / 06 – 20430094
E: s.arts@planet.nl