Agenda

Op deze pagina vind u zowel de komende evenementen als de evenementen die reeds hebben plaatsgevonden. Als rechtgeaarde heemkundekring conserveren we zo alvast een stukje van onze eigen geschiedenis ūüėČ
Voor de eerstvolgende lezing klikt u hier.

Op 21 oktober 2016 wordt onze nieuwe¬†foto-expositie “Maasdorpen langs de Maas 1900-1950” geopend in ons heemhuis aan het Marktplein te Lith.
tentoonstelling2016
   

004-Poster Wereldoorlog II MailTentoonstelling “Wereldoorlog II in Europa 1939 ‚Äď 1945 ‚ÄĚ

Dit jaar herdenken wij dat 75 jaar geleden de tweede wereldoorlog is begonnen en dat 70 jaar geleden we bevrijd zijn van de Duitse overheersing.
Via onze¬†nieuwe tentoonstelling ‚ÄúWereldoorlog II in Europa 1939 ‚Äď 1945 ‚ÄĚ willen wij onze bezoekers aan deze tentoonstelling kennis laten maken met de oorzaken, de uitvoering en de gevolgen van deze catastrofe die vooral de bevolking van Europa heeft getroffen.Tijdens deze grootste ramp die zich tot nu toe heeft voorgedaan in de geschiedenis van de mensheid zijn nog nooit zoveel slachtoffers gevallen.Met behulp van het Nederlandse instituut voor Oorlogsdocumentatie hebben we een uitgebreide fotocollectie kunnen samenstellen.
Onze tentoonstelling geeft een duidelijk  beeld  van wat deze periode voor de bevolking van Europa, maar ook voor onze omgeving heeft betekend.
Openingstijden:
Onze tentoonstelling is vanaf 21 augustus t/m 31 oktober 2015  elke maandag  van 14.00 t/m 16.30 uur  en elke laatste zaterdag van de maand van 10.30 uur t/m 15.30 uur in ons Heemhuis aan het Marktplein in Lith te zien.
Een bezoek op afspraak is mogelijk. Uiteraard is de toegang gratis!
Op vrijdag 21 augustus wordt om 16.00 uur deze tentoonstelling officieel geopend.  Alle leden zijn dan natuurlijk van harte welkom.
Mocht u in het bezit zijn van foto`s, documenten  en /of voorwerpen uit deze periode dan zouden wij die graag voor onze  de tentoonstelling  willen lenen.
Wij wensen iedereen een leerzaam bezoek aan deze tentoonstelling toe.
Op 25 mei 2015 hebben we ¬†Ieper ¬†bezocht. Omdat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog woedde, maakten wij met 40 personen een busexcursie naar Ieper. We bezochten o.a. het indrukwekkende museum ‚ÄúIn Flanders Fields‚ÄĚ, maakten ‚Äės middags o.l.v. een enthousiaste gids een tocht langs diverse kerkhoven, herinneringsplaatsen en slagvelden. ‚Äės Avonds waren wij aanwezig bij de Meense Poort, waar elke avond The Last Post wordt geblazen voor de gevallenen.
‚ÄúLith presenteert‚Ķ‚Ķ‚Ķ.‚ÄĚ
Op 6 april 2015. (2e Paasdag)¬†is het seizoen van het schokkermuseum officieel gestart middels een¬† open dag (van 11.00 ‚Äď 17.00 uur).¬†Diverse organisaties, verenigingen en ambachtelijke ondernemers hebben¬†zich in een relaxte sfeer aan het publiek gepresenteerd.
Zo ook de heemkundekring. Shantykoor, fanfare, band paradox, heemkundekring, weidevogels, visclub met vissen voor kinderen, tekenen en schilderen, keramiek, restaurateur, streekbier, huiden/schapen enz. enz. Dit alles in een sfeervolle ambiance, waarbij ook hapjes en drankjes gekocht konden worden.
http://www.museumbootdeschokker.nl
Onder het motto Bidt en werkt. leest. rekent en houdt boek was er een tentoonstelling over het leven en werk van pastoor Roes gehouden in de Sint-Willibrorduskerk van Deurne. Deze tentoonstelling was te bezichtigen t/m zondag 26 oktober 2014 in de St. Willibrorduskerk, Markt 9 te Deurne op dinsdag t/m zondag tussen 14.00 en 16.00 uur.
Op 29 januari 1909 werd kapelaan Roes benoemd tot pastoor in Kessel. Hier begon hij aan zijn blad “Rust Roest”. ¬†Veelvuldig ging hij in lezingen te keer tegen drankmisbruik.
Om vooruit te komen – en daarmee geluk te vinden – moesten de mensen zich actief inzetten. Niet voor niets stond onder de kop van “Rust Roest” de lijfspreuk van Roes:
”¬†Bidt en werkt, leest , rekent en houdt boek”.
09-06-2014
Excursie naar o.a. de Kilsdonkse molen.
N I E U W T J E S FIETSEN EN WANDELEN Sinds augustus 2012 zijn we gestart met de digitale aanbieding van de fiets- en wandeltochten door onze Maasdorpen. De eerste fietstocht die we gratis kunnen aanbieden is “Fietsen langs de Rivier, een tochtje door de voormalige gemeente Lith”. In onze webwinkel, onder het kopje¬†Downloads kunt u uw eigen exemplaar downloaden. Omdat printen danig in de papieren kan lopen, is het fietsboekje inmiddels ook in gedrukte vorm te koop voor ‚ā¨ 3,00. Zie de webshop.
MaasverbeteringTentoonstelling¬†“Maasverbetering “1930 – 1940”.
Deze tentoonstelling omvat de periode 1930 – 1940¬†en gaat over de tot dan toe omvangrijkste¬†gerealiseerde waterwerken ter verbetering van de Maasoevers en waterstanden van de Maas. Zonder reken- en computerapparatuur waren zowel de voorbereiding als de realisatie van dit project een technisch hoogstandje. Bovendien oogstte de techniek en apparatuur¬†uit die tijd veel¬†verbazing. Door ¬†ongeveer duizend ¬†arbeiders moesten met de hand ¬†vele m3 ¬†zand en klei uitgegraven en verzet worden. Het polderlandschap werd zodoende veranderd¬†in een uniek technisch waterbouwkundig project . Met de realisatie van deze Maasverbeteringswerken brak er voor onze streek, die in de wintermaanden eeuwenlang door het water werd geteisterd, een ¬†tijd aan waarin onze regio zich beter kon ontwikkelen. Deze tentoonstelling brengt middels historisch fotomateriaal dit unieke project voor onze inwoners en andere ge√Įnteresseerden¬†¬†nog eens goed onder de aandacht.
Onze foto-expositie is vanaf 25 april t/m 20 september 2014 elke maandag van 14.00 t/m 16.30 uur en op elke laatste zaterdag van de maand van 10.30 t/m 15.30 uur te bezichtigen. Toegang is gratis.
003-Foto kl-Theo Schulz (1)Fototentoonstelling ‚ÄėVan heinde en verre‚Äô in het Heemhuis te Lith, werk van Theo Schulz. Van 15 april t/m 28 september 2013 werd er in het Heemhuis van de Heemkundekring Maasdorpen¬†in de gemeente Lith een fototentoonstelling gehouden. Het Heemhuis (Marktplein 20) is geopend op alle maandagen en op de laatste zaterdag van de maand van 14.00 t/m 17.00 u.De tentoonstelling toonde werk van van Theo Schulz, (hof-)fotograaf van de Heemkundekring. 001-Poster kl-Theo Schulz (1) Zoals de titel al aangeeft, waren er foto‚Äôs te zien uit de omgeving van de voormalige gemeente¬†¬†Lith. Verder ook foto‚Äôs van de reizen die Theo in de periode van 1975 t/m 1990 gemaakt heeft. Lees verder……
“Van aderlaten tot penicilline”.Een boeiende tentoonstelling over de ontwikkelingen in de geneeskunde tussen 1870 en 1940 aan de hand van een verzameling medisch antiek (‘De Retroscoop’) van Wim van den Brink. De tentoonstelling vond plaats van¬†17 september 2012 t/m 31 januari 2013.¬†Lees hier het relaas van Wim van den Brink over zijn verzameling. Heemhuis ‘De Goeij kamer’ Marktplein 5 Lith. Deze tentoonstelling was voor het laatst te zien op zaterdag 26 januari van 10.00 uur tot 13.00 uur en op zondag 27 januari van 13.00 uur tot 16.00 uur. Wim van den Brink sloot zijn tentoonstelling op zondag 27 januari 2013 af met¬†een diapresentatie.
Tentoonstelling Lithoijense Bruidsparen Deze  tentoonstelling werd gehouden in de Remigiuskerk in Lithoijen.
Remigiusmuseum Lithoijen Zodra de renovatie van de Remigiuskerk voltooid is  kunnen we ons museum op de koorzolder weer gaan inrichten. Voorjaar 2013 hopen we u weer te mogen begroeten in het leukste museumke van de regio. Onze conservator, Frans Heeren, woont er om de hoek en is bereikbaar voor vragen of reserveringen wanneer u met een groepje wilt komen kijken: 0412-482216.