Lezing 28 april 2025
Op 28 april 2025 zal Sander Wassing in MFA De Snoeck in Lith om 20.00 uur een lezing verzorgen over ‘Maarten van Rossem en het kasteel van Oijen’.
Nader informatie volgt binnenkort.
Verzoek bij binnenkomst
Wij verzoeken u om bij binnenkomst alvast de consumptie, die u in de pauze van onze lezing wilt gebruiken, aan de bar te bestellen én te betalen. Onthoud zelf wat u besteld hebt.
Dit om de drukte aan de bar bij het begin van de pauze te voorkomen.
Lezing
De lezing begint om 20.00 uur in MFA De Snoeck, Marktplein 24 te Lith. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.
Ontvangst
U wordt tussen 19.30 en 19.50 uur ontvangen met een kopje koffie of thee.
Deze consumptie is voor rekening van onze Heemkundekring.
Wij verzoeken u vriendelijk de drankjes in de centrale hal (De Vlonder) op te drinken.
Het is niet toegestaan om drankjes mee te nemen naar de zaal waar de lezing wordt gehouden.
Daarna neemt u plaats in de zaal waar de lezing wordt gehouden.
Pauze
Rond 21.00 uur zal er een pauze van ca. 20 minuten zijn.
U verlaat dan de zaal van de lezing en kunt in de centrale hal (De Vlonder) genieten van het drankje (dat u bij binnenkomst besteld en betaald hebt) dat bij de bar voor u klaar staat.
Hartelijke dank
Namens het bestuur van Heemkundekring Maasdorpen Lith en het team van MFA De Snoeck hartelijke dank voor uw medewerking.
Voor uw agenda hieronder de data voor de komende lezingen in 2025:
26 mei (Waterschap Aa en Maas dijkverzwaring), 29 september (filmavond), 27 oktober (spreker nog niet definitief.) en 15 december (spreker nog niet definitief).
De excursie vindt plaats op 2e Pinksterdag 9 juni 2025.
De Monumentendagen 2025 zijn op 13 en 14 september 2025.
29 maart 2025: Presentatie historisch album bij supermarkt Plus Kwakkenbos in Lith
Heemkundekring Maasdopen Lith heeft in samenwerking met supermarkt Plus Kwakkenbos in Lith een historisch album samengesteld. Op 29 maart 2025 was de presentatie van het album en vanaf 31 maart 2025 ontvangen klanten van deze supermarkt bij het afrekenen van hun boodschappen setjes met foto’s die in het album geplakt kunnen worden.
Mark Kwakkenbos ontving van onze Heemkundekring het boek ‘Dorp aan de rivier’ van Antoon Coolen.



September 2024
Kerkplein in Maren-Kessel met de Romeinse Tempelstenen
Bij archeologisch onderzoek in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zijn grote aantallen kalk- en tufstenen fragmenten aangetroffen. Deze stenen hoorden bij een Romeinse tempel, waarschijnlijk uit de eerste eeuw na Christus. De grote tufstenen blokken waren waarschijnlijk onderdeel van een fundering. De kalkstenen fragmenten maakten deel uit van de tempel zelf. Mooie stenen friezen (versierde randen) versierden de voorkant van de tempel. Op basis van de gevonden fragmenten en bestudering van andere Romeinse tempels uit deze periode, is een 3d-reconstructie van de Kesselse tempel gemaakt. De mooiste stenen werden in de collectie van het Noord-Brabants Museum opgenomen, maar het merendeel van de stenen werd de afgelopen tientallen jaren in loodsen opgeslagen.


(Foto’s archief Heemkundekring Maasdorpen Lith).
Gemeente Oss heeft samen met onze Heemkundekring in de openbare ruimte van Maren-Kessel een plaats voor de tempelstenen gevonden. Dit monument geeft een indruk van de imposante tempel die Kessel ooit rijk was.
(Foto’s archief Heemkundekring Maasdorpen Lith)



De Romeinse tempelstenen krijgen hun nieuwe plaats op het Kerkplein in Maren-Kessel
(foto’s: afdeling Erfgoed gemeente Oss).



(Foto’s archief Heemkundekring Maasdorpen Lith).
Activiteiten in de omgeving van onze Maasdorpen:
Van Erfgoedlokaal “Haren ons dorp”
Persbericht december 2024
Van alles wat: ‘Van A tot Z’HAREN | Erfgoedlokaal Haren ons dorp heeft het weer gefikst: de dertigste tentoonstelling staat gereed voor bezoekers. Die gaat komende zondag 1 december officieel van start met als thema: ‘Van A tot Z’. Het Erfgoedlokaal bevindt zich aan het Kerkplein 6 te Haren (Oss), gelegen naast klooster Bethlehem. Deze tentoonstelling is te bezichtigen elke éérste zondag van de maand en loopt door tot en met april 2025.

Dat het Erfgoedlokaal zich sinds 2008 bezighoudt met het in beeld brengen van de lokale geschiedenis van Haren en haar directe omgeving, is inmiddels wel bekend. Toch lukte het de vrijwilligers wederom een nieuw thema voor een tentoonstelling te verzinnen. Samen met de hulp van een aantal bruikleengevers en bedrijven in de regio, zijn een groot aantal voorwerpen bijeengebracht, die in het geheel ‘niets’ met elkaar te maken hebben. Er is willekeurig geselecteerd. Van A tot Z. Bij velen zullen, bij het zien van de voorwerpen, herinneringen opkomen van voorbije jaren. De interactie tussen de bezoekers van de tentoonstelling, zal aan de koffietafel weer gezellige momenten opleveren. Efkes bèbuurte; de tongen komen weer los!
Gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, kunst, amateurradio, sport, tradities, verzamelingen, historische gebeurtenissen en ambachten zijn enkele onderwerpen die aan bod komen. Ook is er deze keer weer gezelligheid in onze huiskamer, als men kijkt naar de filmbeelden willekeurig gekozen van A tot Z en aangevuld met foto’s aan de wand. Deze roepen zeker de nodige herinneringen op!
Bijzonder is te noemen een agrarisch miniatuur van een ouderwetse veldschuur, geplaatst in het landschap van de Maasakker, het natuurgebied tussen Haren en Megen. Een gebied wat de komende jaren grote veranderingen ondergaat in verband met het project ‘Meanderende Maas’. Een project waarbij de dijken van Ravenstein tot Lith worden versterkt. De Maas aan Gelderse én Brabantse kant meer ruimte krijgt, waardoor het hele gebied natuurrijker wordt en economisch sterker. Het beoogde resultaat in 2030: sterkere dijken en een prachtig gebied met ruimte voor mens, rivier en natuur. Veilig en mooi. Deze tentoonstelling is aan te raden voor jong en oud.
‘Erfgoedlokaal Haren ons dorp’ is een stichting die zich met een groep enthousiaste vrijwilligers inzet voor het behoud van het cultureel historisch Erfgoed van Haren en haar directe omgeving. Naast het aanbieden van tentoonstellingen en educatieve
vormgeving houdt het Erfgoedlokaal zich ook bezig met Heemkunde. De eigen collectie bestaat uit een groot aantal gebruiksvoorwerpen, foto’s en historisch archiefmateriaal. Het Erfgoedlokaal levert met zijn activiteiten een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van het dorp Haren en haar directe omgeving.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
J. Arts
Groote Woordstraat 5,
5368 AH – Haren (Noord Brabant)
T: 0412 – 462592 / 06 – 20430094
E: s.arts@planet.nl