Lezing 30 oktober 2023
Op maandag 30 oktober 2023 verzorgt erfgoeddeskundige Jos Cuijpers een lezing over:
‘LITH IN DE MIDDELEEUWEN’
De middeleeuwen, dat lijkt heel lang geleden. We leven nu modern en met die oude eeuwen lijken we niets meer te maken te hebben. Maar is dat wel zo? Zijn er niet heel veel dingen waar we dagelijks aan voorbij lopen, die stammen uit de middeleeuwen?
Jos Cuijpers voert u terug naar Lith en Lithoijen in de middeleeuwen, naar een tijd toen deze dorpen ontstonden, toen:
– ‘Ridders’ en ‘Kapittels’ de dienst uitmaakten:
– een groot deel van de omgeving nog woest en moerassig was;
– oorlog, verwoesting en plundering veel voorkwamen.
Maar ook een tijd toen:
– de dijken aangelegd werden,
– de bevolkingsaantallen verdubbelden en nog eens verdubbelden,
– Lith bijna tot stad werd verheven, maar toen toch weer niet;
– een tijd van rijkdom voor de een en bittere armoede voor de ander;
– bijna iedereen nog boer was en zelfs de pastoor zijn eigen groente verbouwde en er een visvijver op na hield;
– de huur nog betaald werd met vette kapoenen.
Kortom, een tijd die sterk verschilde met de tegenwoordige tijd, maar die ook gezorgd heeft dat ons huidige landschap en onze huidige dorpen eruit zien, zoals ze nu zijn. Een tijd die heel veel interessants heeft nagelaten.
De lezing van Jos Cuijpers begint om 20.00 uur in MFA De Snoeck, de zaal is open vanaf 19.30 u. Iedereen is welkom, ook niet leden.
Voor uw agenda:
Op 11 december 2023 is de volgende lezing.
Op 29 januari 2024 is de algemene ledenvergadering.
– Persbericht Museum Jan Cunen, juli 2023
Koninklijk Spektakel – Op zondag 9 juli 2023 publieksopening van de Vorst van Oss & tijdgenoten bij Museum Jan Cunen.
Waan jezelf volledig in de vroege ijzertijd tijdens de feestelijke publieksopening van de tentoonstelling De Vorst van Oss & tijdgenoten, Elite in de ijzertijd. Op zondag 9 juli wordt de tentoonstelling op een vorstelijke manier geopend, inclusief royale korting op de museumentree en een feestelijk programma voor jong en oud. Ontdek alles over de tentoonstelling en de ijzertijd met boeiende rondleidingen, inspirerende workshops en prachtige poëzie. Mis het niet en vier samen met ons de schatten van het verleden!
Wees de eerste die deze fantastische tentoonstelling ontdekt en geniet van diverse leuke activiteiten, zoals een ritje met een treintje naar het Vorstengraf inclusief een gratis rondleiding. Het treintje vertrekt op gezette tijden vanuit het museum naar het Vorstengraf, waar lokale amateurarcheoloog Peter van Nistelrooij ter plaatse rondleidingen zal geven. Ook aan de innerlijke mens is gedacht, want de ijskar van IJssalon Alessandro zal verfrissende ijsjes verkopen. Na de rondleiding wil je natuurlijk nog veel meer te weten komen over de Vorst van Oss en de ijzertijd, dus breng een bezoek aan het museum waar je het originele Zwaard en nog negen andere vorstengraven kunt bewonderen. Laat je ook verrassen door de hedendaagse kunst die de koppeling naar ónze tijd laat zien.
Leden van Stichting Poëzie Podium Oss (PPO) hebben speciaal voor de Vorst hun beste gedichten geschreven en zullen deze voordragen. De optredende dichters zijn Michel Nierop, de stadsdichter van Oss, Kitty Schaap (voormalig Stadsdichter) en Toverlantijn (dichter/verhalenverteller van het Ansichtzwaard). Gedurende de hele dag is er ook een inloopworkshop genaamd ‘Vorstelijk versieren’. De stoere Tjebbe, gekleed in prehistorische kledij, zal het publiek informeren over de Vorst van Oss en de ijzer- en bronstijd. Kinderen kunnen zelf een bronzen sieraad maken, zoals dat ook in de tijd van de Vorst gedragen werd. Tjebbe neemt zelf ook sieraden en andere bronzen voorwerpen (replica’s) mee om te laten zien. En wat dacht je van een ‘echte’ tatoeage van het Zwaard van Oss? Op deze dag zal een ‘tatoeëerder’ aanwezig zijn om de tatoeages te zetten waar jij dat wilt. De tatoeages (á 1,50) zijn vanaf 9 juli te koop in de winkel.
De publieksopening van de Vorst van Oss & tijdgenoten is op zondag 9 juli, van 11.00 tot 17.00 uur, bij Museum Jan Cunen. De toegangsprijs voor die dag is verlaagd naar 5 euro en de activiteiten zijn gratis. Iedereen is welkom!
– Bericht van Erfgoedlokaal Haren
‘LEVEND ERFGOED’ maakt Erfgoed Levendig!
Haren (Oss) – ‘Erfgoedlokaal Haren ons dorp’ brengt vanaf zondag 2 juli in het
Erfgoedlokaal aan het Kerkplein 6 te Haren een nieuwe tentoonstelling met als thema:
‘LEVEND ERFGOED’.
Alles wat we koesteren, wat we hebben meegekregen van onze ouders en voorouders en wat we doorgeven aan de volgende generaties, is Levend Erfgoed. Het zijn juist de verhalen die erbij horen, die de schakel vormen tussen heden, verleden en toekomst. Bij levend erfgoed moeten we denken aan begrafenis- en huwelijksrituelen, tradities, uitdrukkingen, ambachten, liedjes, muziek, oude kinderspelen, enz. Ook lokale recepten, die worden overgedragen van generatie op generatie, behoren net als streektaal (dialect) tot het immateriële Levend Erfgoed.
Het is cultuur van nu, toekomstgericht! Daar gaat het over in deze tentoonstelling.
Er komt van alles aan bod! Van de boerenbruiloft gaan we met historische auto’s op vakantie, met in onze bagage ambachtelijk gebonden boeken, oude foto’s en oude kleding en designs, gereproduceerd met ambachtelijke en moderne technieken. De oude foto’s herinneren ons aan het dorp Haren van de jaren ’50 en ’60 en het dagelijkse leven op de boerderij. Met oude huisdierrassen duiken we in de wereld van miniatuur en met de juiste zorg en ambachtelijke kunst, houden we herinneringen van het vroegere leven levendig.
Dat oude technieken zorgvuldig bewaard moeten blijven moge duidelijk zijn. Het biedt nieuwe mogelijkheden in hedendaagse ontwerpen en vormgeving in de architectuur. Houten blokken vormden ooit de basis en na ruim 75 jaar vormen blokken, anders vormgegeven, nog steeds, hét speelgoed voor jong en oud. Met een fotopresentatie nemen wij u mee, terug in de tijd. Je kijkt ernaar en praat erover; oude beelden komen weer tot leven.
Speciaal voor deze tentoonstelling is er een beeldpresentatie te zien van fotograaf
Daan Scholte. Het fotoboek van Daan Scholte deel 3 is tevens verkrijgbaar.
Haren 1940-1951: een compilatie van foto’s zoals deze te zien zijn in de fotopresentatie: ‘Levend Erfgoed. © Erfgoed Haren

‘LEVEND ERFGOED’ maakt Erfgoed Levendig is geopend op zondag 2 juli, 6 augustus, 3-9-10 september en 1 oktober.
Het Erfgoedlokaal is gehuisvest in de voormalige kloosterboerderij gelegen links naast het gebouwencomplex van Klooster
Bethlehem aan het Kerkplein te Haren. Gele bewegwijzeringborden in het dorp wijzen de weg naar Klooster Bethlehem.
Openingstijden: elke éérste zondag van de maand van 11:00 – 15:00 uur. Bezoek in groepsverband buiten de gebruikelijke openingstijden uitsluitend op afspraak! Zie voor verdere informatie de website: www.harenonsdorp.nl
Entree: € 2,00 per persoon / Vrienden van het Erfgoedlokaal en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.
‘Erfgoedlokaal Haren ons dorp’ is een stichting die zich met een groep enthousiaste vrijwilligers inzet voor het behoud van het cultureel historisch Erfgoed van Haren en haar directe omgeving. Naast het aanbieden van tentoonstellingen en educatieve
vormgeving houdt het Erfgoedlokaal zich ook bezig met Heemkunde. De eigen collectie bestaat uit een groot aantal
gebruiksvoorwerpen, foto’s en historisch archiefmateriaal. Het Erfgoedlokaal levert met zijn activiteiten een belangrijke
bijdrage aan de leefbaarheid van het dorp Haren en haar directe omgeving.
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
J. Arts
Groote Woordstraat 5,
5368 AH – Haren (Noord Brabant)
T: 0412 – 462592 / 06 – 20430094
E: s.arts@planet.nl