Geschiedenis

Het werkgebied van de Heemkundekring bestrijkt de huidige woonkernen ’t Wild, Maren en Kessel, Lith, Lithoijen, Oijen en Teeffelen. Zeven prachtige stukjes Brabant met elk een eigen karakter en een interessante geschiedenis. 

Het ontstaan en de opheffing van de gemeente Lith in een notendop.
De gemeente Lith in deze vorm ontstond doordat in 1939 werd gefuseerd met twee naburige gemeenten, de gemeente Oijen en Teeffelen en de gemeente Lithoijen. In 1958 werd de gemeente Alem, Maren en Kessel opgeheven. Alem lag sinds de Maaskanalisatie in de vroege dertiger jaren van de 20e eeuw voortaan aan de Gelderse kant en werd ingedeeld bij gemeente Maasdriel. Maren-Kessel en ´t Wild werden bij de gemeente Lith gevoegd.
Maar de gemeentelijke herindelingen gaan ook in de 21e eeuw door. Op 1 januari 2011 werd de gemeente Lith samengevoegd met de gemeente Oss, die daardoor een van de grootste gemeentes van Brabant werd. 

Ondanks deze samenvoeging blijft onze Heemkundekring zich richten op de zeven woonkernen van de voormalige de gemeente Lith. Vandaar de handhaving van onze toch al lange naam: Heemkundekring “Maasdorpen in de gemeente Lith”.
Een keur aan verhalen over deze onderwerpen zijn in de loop der jaren verschenen in ons blad: de Maaskroniek

Historische feiten, cijfers en aardige weetjes over naamgeving en gemeentewapens zijn te vinden op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum www.bhic.nl.