Activiteiten

We timmeren flink aan de weg omdat we enthousiaste heemkundebeoefenaren zijn.
We ontplooien tal van activiteiten waarbij vaak meerdere partijen betrokken zijn. Zo ondersteunen we initiatieven zoals de fototentoonstelling die Frans en Carla Heeren uit Lithoijen samenstelden in 2010 en het daarbij behorende ‘Lithoijens Fotoalbum’ dat begin november 2011 uitkwam. We maakten een themaboek (Dorpen .aan de Rivier)  rond de gemeentelijke herindeling per 1-1-2011, dat dankzij burgemeester Haasjes gratis thuisbezorgd kon worden bij alle inwoners. En we maakten met vijftig mensen een schitterend kaart- en kwartetspel waarmee je ook kunt quizzen.
Maar we hebben ook onze vaste activiteiten zoals het maken van de Maaskroniek, het onderhoud van onze eigen archief, de gedachtenisprentjes en de foto- en filmcollectie. Er zijn onderzoekers actief in elke woonkern die spelenderwijs de geschiedenis ter plekke in kaart brengen. Zij kennen er de mensen en de mensen kennen hen, en vaak komen er leuke verhalen voort uit zomaar een avondje buurten. Die verhalen worden dan weer opgetekend voor toekomstige publicatie in de Maaskroniek al dan niet met interessante foto’s erbij.
We hebben ook toekomstplannen want dromen en wensen moeten er blijven. Zo willen we op den duur een serie boekjes gaan uitgeven onder te titel Maasparels, waarin de geschiedenis van elk dorp in al zijn facetten wordt beschreven. Onze onderzoekers spelen daar een belangrijke rol in.
We staan ook open voor suggesties, want samen weet je meer dan alleen. Een leuk initiatief of een goede tip is altijd welkom.
Heeft u nog tips?