Film / Video

Qua filmmateriaal is de collectie nog beperkt, hoewel ook hier groei in het verschiet ligt. Soms krijgen we 8mm films aangeboden of oude VHS-banden, die we laten omzetten naar de moderne media. De originele banden worden zorgvuldig in ons archief bewaard. Ook dit filmmateriaal willen we toegankelijk te maken voor belangstellenden.

Onderstaande filmpjes zijn niet specifiek aan ons aangeboden maar zijn te vinden op YouTube en gaan over onze Maasdorpen.
Heeft u interessante filmmateriaal (bijvoorbeeld op YouTube) met betrekking tot onze Maasdorpen die u met ons wil delen? Neem dan contact op met ons secretariaat.

Mijn Dorp – Lith
Deze film is gemaakt door de Fanfare van Lith vanwege hun jubileumjaar. Meer interessante informatie over de fanfare en haar geschiedenis vind u op hun speciale jubileum website.


Het dorp waar ik geboren ben – Lith


Historie Maaskant Reizen – Lith


Bakfietsenrace 1990 – Lith


Maasfeesten 1990 – Lith


Aftermovie Aktiepop 2019 – Lithoijen


Tiny Forest – Lithoijen


Het verhaal van Nederland

In seizoen 1 van deze NPO-serie komt in aflevering 2 de geschiedenis wel heel erg dichtbij. De Romeinen voeren bij Kessel een bloedige strijd waarbij vele doden vallen.
U kunt de aflevering bekijken via NPOStart.


DTV – Kruisbeeld Lithoijen

DTV maakte op 3 mei 2022 een item over het nieuwe kruisbeeld in Lithoijen.
Via onderstaande link is de video te bekijken.

https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/nieuw-kruisbeeld-voor-lithoijen-is-af-geen-klassiek-beeld-maar-een-moderne-versie


25-jarig ambtsjubileum en installatie – Pastoor van Aarden

Op 26 Mei 2022 vond de Hemelvaart H.Mis, de installatie en het jubileum plaats van pastoor Aarden in de Sint Lambertuskerk te Lith.

https://youtu.be/D9l8PDxw4ww

Tempel van Kessel in 3D

Bureau Archeo3D heeft de stenen van de tempel in Kessel in kaart gebracht. Ze hebben de stenen van alle kanten gefotografeerd en ingemeten en daarmee een 3D-reconstructie gemaakt van alle stenen. Ze maakten ook een 3D-reconstructie van de tempel zelf.
Van de 3D-reconstructie van de Romeinse tempel van Kessel is een mooi filmpje gemaakt.
Via deze link vind je nog meer informatie over de tempel die ooit in Kessel heeft gestaan,