Lezing 31 maart 2025
Op maandag 31 maart 2025 heeft Patrick Timmermans een lezing verzorgd over:
Moord-Brabant: over de duistere kant van de gezelligste provincie van Nederland!
Patrick Timmermans is historicus en directeur van Erfgoed Brabant. In zijn werk legt hij de nadruk op de combinatie van collectie en community, de spullen die ons nagelaten zijn en die we erfgoed noemen, en de verhalen die dat erfgoed in zich draagt. Verhalen van de mensen van toen, maar evenzeer van de mensen van nu, de vele Brabanders die zich bekommeren om het in stand houden en doorgeven van dat erfgoed. Het ondersteunen van erfgoedwerkers en het op het netvlies krijgen van de waarde van erfgoed bij het brede publiek ziet Timmermans als zijn hoofdtaak. Zo werkte hij in de afgelopen jaren als redacteur en presentator mee aan regionale televisieproducties als De Wandeling, Spoorzoeker, Brabant 900, Brabants Landgoed, Brabantse Helden en de huidige serie Kluizen van Brabant.
Moord-Brabant?
De hoogste misdaadcijfers van Nederland, wereldproducent van xtc, stevige drinkers: de gezelligste provincie van Nederland heeft ook zijn duistere zijden. Noord-Brabant lijkt soms wel een Moord-Brabant. Ook in de Maaskant kunnen ze daarover meepraten. Dit beeld heeft – uiteraard – ook zijn wortels in het verleden (zoals b.v. de Osse Bende). In zijn lezing stond Patrick Timmermans hierbij stil. ‘En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht’. Zeker, in een of ander narcolab…
Filmavond in Oijen op 27 maart 2025:
Op 27 maart 2025 werd in MFA Hart van Oijen een filmavond georganiseerd.
Voorafgaand aan de film ‘Te Voet door Oijen‘ werden er een paar korte Oijense filmpjes getoond. In de film ‘Te Voet door Oijen’ lieten Henk van Oss (van filmclub Oase) en Henk Hoefnagel (van Heemkundekring Maasdorpen Lith) beelden zien van wat in de loop der jaren aan gebouwen is verdwenen in Oijen of een andere bestemming hebben gekregen. De oude situatie werd met behulp van oude foto’s getoond.
Er was grote belangstelling voor deze filmavond. Zeker 80 belangstellenden hebben genoten van de filmpjes en de deskundige uitleg in de film ‘Te Voet door Oijen’.
Lezing 24 februari 2025
Op maandag 24 februari 2025 heeft Sophie Elpers uit Nijmegen een lezing verzorgd over: ‘De wederopbouw van boerderijen na de Tweede Wereldoorlog’
Prof. dr. Sophie Elpers werkt als etnoloog bij het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam. Zij is bovendien Hoogleraar Immaterieel Erfgoed en Etnologie aan de Universiteit van Antwerpen. Sophie Elpers is gespecialiseerd in alledaagse materiële cultuur, in musea en in immaterieel erfgoed.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9000 boerderijen verwoest. De wederopbouw ervan werd bepaald door een spanningsveld tussen behoud en innovatie. Hieraan ten grondslag lag de gedachte dat boerderijen twee functies hadden te vervullen. Ze symboliseerden bepaalde traditionele waarden en moesten bijdragen aan de versterking en de vorming van een nationale identiteit. Anderzijds bleven het agrarische gebruiksobjecten die van centraal belang waren voor de modernisering van de Nederlandse landbouw.
Veel plattelandsgebieden worden nog steeds bepaald door wederopbouwboerderijen uit de jaren 1940–1955. De lezing ging in op het verhaal achter de wederopbouw van deze boerderijen. Sophie Elpers heeft de verschillende standpunten belicht en gaf een beeld van de dynamiek en complexiteit van de wederopbouw. Daarbij kwamen ook voorbeelden uit Lith en omgeving aan bod.

