Agenda

Lezing 9 december 2024

Op maandag 9 december 2024 verzorgt Wouter van Teeffelen een lezing over:
 ‘De geschiedenis van de Scheurheuvel en de Lithoijense familie Van Teeffelen’

De Scheurheuvel was een buurtschap in Lithoijen en is nu vooral bekend als de naam van de karakteristieke en bijna monumentale boerderij De Scheurheuvel aan het begin van de Valkseweg in Lithoijen.
De boerderij, die al ruim 20 jaar niet meer actief is als boerenbedrijf, is al eeuwen het domein van familie Van Teeffelen. Zeker in de periode van eind 19e en de eerste helft van de 20e eeuw was de familie Van Teeffelen een familie van echte goed katholieke herenboeren.
In 1855 brandde de oorspronkelijke boerderij in zijn geheel af en in 1945 kwam de Scheurheuvel door een neerstortende V1 zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog.
Na WO-II werd de boerderij als één van de eerste werken van de bekende architect Jan de Jong (Lith, 19 juli 1917 – Schaijk, 31 juli 2001) van de Bossche School herbouwd.
Wouter neemt in zijn presentatie de aanwezigen mee in zijn onderzoek naar de geschiedenis van De Scheurheuvel en zijn familie.
Heemkundekring Maasdorpen Lith is vereerd Wouter bereid te hebben gevonden om deze lezing te komen geven. Dit wordt echt een sfeervolle avond, dus maak dat je erbij bent!

De lezing begint om 20.00 uur in MFA De Snoeck, Marktplein 24 te Lith, de zaal is open vanaf 19.30 u. Iedereen is welkom, ook niet leden. U wordt tussen 19.30 en 19.55 uur ontvangen met een kopje koffie of thee (voor rekening van onze Heemkundekring) dat u in de centrale hal (De Vlonder) opdrinkt. Daarna neemt u plaats in de zaal waar de lezing wordt gegeven. Rond 21.00 uur zal er een pauze van ca. 20 minuten zijn. U verlaat dan de zaal van de lezing en kunt in de Vlonder een drankje bestellen (voor eigen rekening).

Foto’s: archief Heemkundekring Maasdorpen Lith / Frans Heeren.

September 2024
Kerkplein in Maren-Kessel met de Romeinse Tempelstenen
Bij archeologisch onderzoek in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zijn grote aantallen kalk- en tufstenen fragmenten aangetroffen. Deze stenen hoorden bij een Romeinse tempel, waarschijnlijk uit de eerste eeuw na Christus. De grote tufstenen blokken waren waarschijnlijk onderdeel van een fundering. De kalkstenen fragmenten maakten deel uit van de tempel zelf. Mooie stenen friezen (versierde randen) versierden de voorkant van de tempel. Op basis van de gevonden fragmenten en bestudering van andere Romeinse tempels uit deze periode, is een 3d-reconstructie van de Kesselse tempel gemaakt. De mooiste stenen werden in de collectie van het Noord-Brabants Museum opgenomen, maar het merendeel van de stenen werd de afgelopen tientallen jaren in loodsen opgeslagen.

(Foto’s archief Heemkundekring Maasdorpen Lith).

Gemeente Oss heeft samen met onze Heemkundekring in de openbare ruimte van Maren-Kessel een plaats voor de tempelstenen gevonden. Dit monument geeft een indruk van de imposante tempel die Kessel ooit rijk was.
(Foto’s archief Heemkundekring Maasdorpen Lith)

De Romeinse tempelstenen krijgen hun nieuwe plaats op het Kerkplein in Maren-Kessel
(foto’s: afdeling Erfgoed gemeente Oss).

(Foto’s archief Heemkundekring Maasdorpen Lith).

Activiteiten in de omgeving van onze Maasdorpen:

Van Erfgoedlokaal “Haren ons dorp”

Erfgoedlokaal Haren ons dorp’ is een stichting die zich met een groep enthousiaste vrijwilligers inzet voor het behoud van het cultureel historisch Erfgoed van Haren en haar directe omgeving. Naast het aanbieden van tentoonstellingen en educatieve
vormgeving houdt het Erfgoedlokaal zich ook bezig met Heemkunde. De eigen collectie bestaat uit een groot aantal gebruiksvoorwerpen, foto’s en historisch archiefmateriaal. Het Erfgoedlokaal levert met zijn activiteiten een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van het dorp Haren en haar directe omgeving.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
J. Arts
Groote Woordstraat 5,
5368 AH – Haren (Noord Brabant)
T: 0412 – 462592 / 06 – 20430094
E: s.arts@planet.nl